Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı paneli gerçekleşti
Balıkesir Yeni Haber Gazetesi'nin 45. kuruluş yıldönümünde, 4 Şubat 2011'de yaşamını yitiren, gazetenin kurucusu Ekrem Balıbek, Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı konulu panel ve Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Ödülü töreniyle anıldı. Gazeteci Nail Güreli, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Başkan Vekili Turgay Olcayto, Vatan Gazetesi yazarları Can Ataklı ve Mustafa Mutlu'nun konuşmacı olarak katıldıkları panelde, medyanın son durumu masa üzerine yatırıldı. Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Ödülü'nü kazanan Mersin İmece Gazetesi'nden Abidin Yağmur'a, 3 bin liralık ödülünü, gazetenin sahibi, Ekrem Balıbek'in oğlu Esen Balıbek, kardeşleri Esin Demir Balıbek ve Esra Tuğcu Balıbek ile birlikte verdi. Törende, Susurluklu gazeteci Ramazan S. Topraktepe'ye de bir plâket verildi. Balıkesir ve ülkemiz basınının duayen isimlerinden olup, 60 yıllık meslek yaşamında Balıkesir ve bölgenin sorunlarına dikkati çekip, çözüm yolları öneren Yeni Haber gazetesinin kurucusu Ekrem Balıbek adına düzenlenen etkinliğin açış konuşmasını yapan Esen Balıbek, babası Ekrem Balıbek'in gazetecilik ve Balıkesir aşığı kişiliğine dikkati çekti. Yeni Haber'in bugünlere gelmesinde babası Ekrem Balıbek'in çabalarına işaret eden Balıbek, Yeni Haber Haber'in gazetecilik çizgisinin değişmeden süreceğini vurguladı.
Ataklı: Gazeteciler üzerinde büyük baskılar var
Belediye Başkanı İsmail Ok başta olmak üzere kalabalık bir topluluğun izlediği, Yeni Haber Gazetesi Bandırma Temsilcisi ve yazarı Önder Balıkçı'nın yönetiminde gerçekleşen panelin ilk konuşmacısı Vatan Gazetesi Yazarı Can Ataklı'ydı. Konuşmasına, 1990'lı yıllardan başlayarak, medyaya büyük sermâye sahiplerinin girmesiyle birlikte gazetecilerin, gazete sahiplerine ulaşamamaya başladığını vurgulayarak başlayan Ataklı, şunları söyledi:
Böylece gazete ile patron arasında derin bir uçurum başladı. Gazete sahibinin yaptığı işlerin devletle ilişkisinin bulunması, gazeteciliği de olumsuz yönde etkiledi. Siyaset-medya patronu ilişkileri iç içe girdi. Böylece halkın haber alma özgürlükleri kısıtlandı. Şu anda Türk medyasının büyük bölümünün sahibi iktidardır. Geri kalan bölümü ise iktidarın ağır baskısı altındadır. Bugün, hiçbir gazeteci, istenmeyen bir şeyi soramaz, yazamaz. Sorduğunda ise çok farklı olaylar meydana gelir. Bize bir şey olmasa bile patronlarımız ve yakınları, yaptıkları işleri kaybediyorlar. Bu durum da, gazetecileri otokontrole zorluyor. İşte, dönek, bir şey yazmıyor' dediğiniz yazarların durumu budur. Bana, Sen, nasıl yazıyorsun?' derseniz, herhalde benim gibi 3-5 kişi için, Ne yazarlarsa yazsınlar, karışmayalım' diyorlar. Sonuçta, patronun iki dudağı arasındayız. Bu da çok oldu' derlerse, anında işiniz biter.
Güreli, Balıbek'i kendi yazılarıyla anlattı
Ardından söz verilen TGC eski başkanlarından, Milliyet Gazetesi Yazarı Nail Güreli de konuşmasında, Ekrem Balıbek'i anlatırken, Balıbek'in köşe yazılarından örnekler verdi. Balıbek'in, yazılarıyla Balıkesir'in sorunlarını dile getirdiğini vurgulayan Güreli, ülkemizin her ilinde Gazeteciler Cemiyeti'nin bulunduğunu belirtirken, 1994 yılında, Balıkesir'de, Ekrem Balıbek'in de katıldığı bir toplantıda, ulusal-yerel basın ayırımına karşı çıkılarak, yerel basının da, ulusal basının bir parçası olduğunun dile getirildiğine dikkati çekerken, Bu toplantıdan sonra ulusal basın değil, yaygın basın kavramı gündeme geldi diye konuştu.
Olcayto: Tek tip gazetecilik modeli yaratılmaya çalışılıyor
TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto da, gazeteciliğin, her geçen gün kan yitirdiğine dikkati çekerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
Gazetecilik, çok zor bir meslek. Daha da zorlaşıyor. Neredeyse dibe vurmaya başladı. Başbakanımız, geçtiğimiz aylarda, gazete sahipleri ve yöneticileriyle bir araya geldi. Bu toplantının ardından, televizyon kanallarındaki haber akışı bile değişti. Habercilik, daha da magazinleşti. Bugün, tek tip bir gazetecilik modeli yaratılmaya çalışılıyor. Gerçek haberciliğin nasıl gerçekleştirildiğini görmek için Avrupa Birliği ülkelerindeki televizyonlar ile ülkemizdeki televizyonların kıyaslanması yeterlidir. Bugün, gazetecilerin, kendi çıkarlarını bile korumaktan âciz duruma geldiklerinin altını çizen Olcayto, şu değerlendirmede bulundu:
Gazetecilerin yıpranma hakkını ortadan kaldıran yasa, TBMM'den, bir gece operasyonu ile geçti. Gazeteciler, iğneyi önce kendilerine, çuvaldızı ise başkalarına batırmalıdırlar. Öncelikle sendikalaşarak, kendi haklarını elde etmelidirler. Ama bugün, gazeteciler birbirine düşürüldü. Türkiye Gazeteciler Sendikası, yalnızca Anadolu Ajansı'nda örgütlü. Pek çok yazar, patronların baskısı altında. Bu nedenle çoğu yazar, köşelerini terk etmek zorunda kaldı. Yine de kötümser olmayalım. Bu ortamda bile çok iyi köşe yazarları var.
Mutlu:Allah, yolunuzu adliyeye düşürmesin
Vatan Gazetesi Yazarı Mustafa Mutlu da konuşmasında, ülkemizde artık bağımsız yargıdan söz etme olanağı kalmadığına dikkati çekerken, şunları söyledi:
Bu iktidar döneminde en modern adalet sarayları, cezaevleri yapıldı. Artık, bu binalardan korkar duruma geldik. Allah, yolunuzu adliyeye düşürmesin. Yargı, bugün yalnızca muhabirlik görevini yerine getirerek, haber peşinde koşan Çağdaş Ulus'u da gözaltına aldı. Mustafa Balbay'ları, Tuncay Özkan'ları söylemiyorum bile. Çağdaş'ın, kız arkadaşı ile çok özel konuşması bile iddianâmede yer aldı. Türkiye'de bağımsız yargı buysa, demokrasi de budur. Sivil toplum örgütlerine davalar açılıyor. Türkiye'de ekonominin güçlü olduğu söyleniyor. Ancak, reel sektöre bakmak gerek. Son 10 yılda, 500 kişi üzerinde istihdam sağlayan tek fabrika bile yapılmadı.
Ekrem Balıbek kimdir?
10 Ocak 1933'te, Balıkesir'de doğdu. İlkokul ve orta öğrenimini Balıkesir'de tamamladı. Ardından, bir süre Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'ne devam etti. Gazeteci-matbaacı bir ailenin beş çocuğundan biri olması nedeniyle gazetecilik yaşamına çok erken yaşlarda başladı. Meslek yaşamı, 1951 yılında, babası Kâzım Balıbek'in, Bandırma'da yayınladığı Marmara Gazetesi'nde yer alan küçük fıkraları ile başladı. Aynı yıl, Balıkesir'de, Balıkesir Postası isimli gazetede sürekli çalışmalarına başlayan Balıbek'in, çeşitli dillerden çevirdiği öyküleri de, İstanbul'da, Son Posta Gazetesi'nde yer aldı. 1952-1953 yıllarında, bazı sanat dergilerinde desen çalışmaları yayınlandı. İstanbul'daki bazı sanat dergilerinde çeşitli resim çalışmaları yayınlanırken, karma resim sergilerine katıldı. Sürekli Basın Kartı verilen ilk 15 Türk gazetecisinden biridir. 17 Ocak 1968'den beri Balıkesir merkezde günlük olarak yayınlanan Yeni Haber Gazetesi'ni kurdu. 10 binin üzerinde köşe yazısı yayınlanıp, çok sayıda mesleki ödülü bulunan Basın Şeref Kartı sahibi Ekrem Balıbek, 3 Şubat 2011'de, 78 yaşında yaşamını yitirerek, Balıkesir'de toprağa verildi.